Teknoloji Arşivi –

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. İstanbul’da ‘Baldırsokan Sineği’ Paniği Başladı: işte İstanbullu’nun yeni derdi!

İstanbul’da ‘Baldırsokan Sineği’ Paniği Başladı: işte İstanbullu’nun yeni derdi!

Gizem Şentürk Gizem Şentürk -
285
İstanbul

Uzmanlar, İstanbul’da yaz aylarında giderek artan sineklerin iklim krizi ve yoğun nüfusla bağlantılı olduğunu vurguladı. İstanbul’da bulunan yeni bir sinek türü olan baldırsokan sineği olarak bilinen ‘stomoxys’ türüne dikkat çekildi.

İstanbul’da sinek çilesi bitmek bilmiyor.

Şimdilerde artış görülen tür ise kara sineğe çok benzeyen ancak daha tehlikeli olan “Baldırsokan” sineği.!

Hürriyet’ten İsmail Sarı’ya konuşan uzmanlar, İstanbul’da artan sinek problemini değerlendirdi. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Fatih Dikmen, sineklerin artışında iklim krizine dikkati çekerek aşırı sıcaklar ve artan yaz yağmurlarıyla çevrede böcek görmenin normal olduğunu söyledi.

Dr. Dikmen, “Eğer iklim değişimi yüzünden kış veya sonbahar mevsimi kaybolursa ya da ılık geçerse sinekler de kalıcı olacaktır” diye uyardı. Dr. Dikmen, İstanbul’un yoğun nüfusunun da sineklerin çoğalmasına zemin oluşturduğunu belirtti. Uzmanlar, İstanbul’da “baldırsokan” türü olarak bilinen sineklerin çoğaldığını ve bunların çoğu zaman karasineklerle karıştığını söyledi.

Baldırsokan sineği, uyku hastalığına neden oluyor

Dikmen, sivrisinek ile baldırsokan sineğinin insanlara bulaştırma riski olan ve çok dikkatli olmayı gerektiren hastalıkları da şöyle sıraladı:  “Sivrisinekler taşıdıkları virüslerle dang humması, Zika, Batı Nil virüsü, sarı humma ve sıtma gibi çok meşhur hastalıklara neden olabiliyor. Bunun yanında lenf kanallarını tıkayarak fil hastalığına neden olan çeşitli virüsler de bulaştırabiliyorlar. Baldırsokan sinekleri de tripanozomiyazis yani uyku hastalığı olarak bilinen hastalığa neden olan tek hücreli virüsleri insana bulaştırma potansiyelini barındırıyor.”

Alerjik hastalığı olanlar dikkat!

Birkaç aydır, genellikle kaşıntı, kabarma ve yoğun kızarıklık şikayetiyle hastaneye gelenlerin sayısının artığını söyleyen Doç. Dr. Zekai Kutlubay, “Bazen bu kaşıntılı kızarıklıkların üzerinde ısı artışı da görülebiliyor” dedi ve alerjik hastalığı olanları sineklere karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı:

“Özellikle ‘atopik birey’ dediğimiz, astım, saman nezlesi, göz nezlesi ve alerjik egzaması bulunan kişilerde daha ciddi reaksiyonlar ortaya çıkıyor. Bu kişilerde sineklerin ısırmadıkları yerlerde bile alerjik döküntüler gelişiyor. Şiddetli kaşıntıya Bbağlı deride yaralar da oluşuyor. Ayrıca bu alerjiler sadece yetişkinleri değil çocukları da etkiliyor. Özellikle sivrisinek ile baldırsokan sineği akşam karanlığını sever, bu saatlerde dikkat etmek gerekiyor.”

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir